domingo, 20 de octubre de 2013

Dret d’autor i propietat intel•lectual a Internet per l’educació


Aquesta setmana hem llegit una lectura que parla sobre els drets d’autor i la propietat intel·lectual a Internet per Educació. Miguel Angel Survires i en Santiago Ruiz són els autors d’aquest article i defenen que els mestres hem de ser responsables i hem de fer responsables als infants sobre la importància de respectar els drets d’autor sobre un text escrit.
A més, ens diuen com podem saber quins són els recursos que podem consultar, com podem saber si aquests són bons o no, etc. Com a futurs mestres, nosaltres hem de saber com fer un bon ús de les noves tecnologies i, això, implica també fer un bon ús dels recursos que aquesta ens pot oferir. També, els docents hem de saber compartir els nostres coneixements o experiències amb altres docents o institucions. Això, fa que ens puguem enriquir uns dels altres però sempre respectant les obres dels altres. Per tant, hem d’educar als infants de la mateixa manera, han de saber de la importància de compartir i tots els beneficis que pot els hi pot aportar, encara que també cal que sàpiguen utilitzar-los d’una manera adequada sense perdre mai la creativitat.
No cal dir la importància que tenen les noves tecnologies en la societat actual que vivim i com aquestes van augmentant dia darrera dia. Però això, és necessari que prenguem consciència que darrera aquest gran recurs, existeixen unes informacions que no sempre són les més adequades a utilitzar o que no es poden utilitzar d’una manera incorrecta. Avui dia, s’està introduint les TIC a les nostres aules i oferim als infants l’oportunitat de poder accedir a elles, però a vegades, els deixem navegar sense cap control i responsabilitat. Inclús, jo mateixa ara com alumna estic quasi tot el dia navegant per la xarxa i, potser, més d’una vegada no he estat conscient si en feia un bon ús o no de les informacions que anava recollint.
Almenys m’he anat adonant durant aquests anys de carrera de la importància de deixar constància en cada treball que feia: de posar on treia la informació, de citar correctament els autors i de posar la bibliografia en cada un d’ells. Per tant, hem de donar a conèixer als infants de la importància que tenen les referències de cada treball que realitzen i com els autors d’aquestes mereixen tot el respecte cap a les seves obres. A més, també haurien de saber quines llicències existeixen per saber fer un bon ús d’elles. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario