domingo, 24 de noviembre de 2013

Societat de la informació, tecnologies digitals i educació

Aquest article tracta sobre com s’ha anat transformat la nostra societat en una societat de la informació, els efectes positius i negatius que ha causat aquesta nova societat a l’actualitat i  com ha influït a l’educació.
Estic totalment d’acord, en què les noves tecnologies han evolucionat d’una manera tan ràpida que moltes persones no han tingut temps d’assimilar els canvis que s’han anat produint contínuament a la societat. Això, ha provocat que molta gent hagi hagut de formar-se per poder integrar-se dins aquesta nova societat i no trobar-se exclosa. L’article comenta que amb l’avanç de les tecnologies, s’han creat nous llocs de feina a causa les noves formes d’activitat productiva. Crec que això no és del tot cert, perquè és veritat que s’han pogut crear alguns llocs de feina amb la introducció de les noves tecnologies, però també alguns altres han desaparegut al substituir treballadors per aquestes noves maquinàries.
A més, un altre problema quant a la feina és que són molt les persones que no estan qualificades per emprar-les i, això, provoca que hagin tingut que formar-se anant a cursos d’informàtica o altres. El problema d’això radica en que han tingut que pagar-se ells mateixos aquests cursos i crec que amb tants avanços, aquests tipus de cursos s’haurien de donar de forma gratuïta no tan sols als que es troben a l’atur, sinó també als treballadors, autònoms o qualsevol persona que vulgui formar-se. Penso, que avui dia  l’alfabetització tecnològica hauria de ser un dret de les persones i no pas un problema afegit a la seva feina o a les seves vides.
Per altra part, l’escola també s’ha vist afectada d’una manera molt notable amb la introducció de les TIC. Els infants d’avui dia, han nascut envoltats d’aquest nou entorn i, per tant, no els costa gens manejar els aparells tecnològics, ja que sent tant petits són com esponges que ho absorbeixen tot. Però, en canvi, no tots els mestres tenen les competències necessàries per emprar les TIC i molt menys per educar als infants mitjançant aquests. A més, un altre problema afegit, és que no hi ha prou recursos per dotar a totes les escoles del material necessari per integrar les TIC d’una forma satisfactòria. Penso que és molt important que els centres escolars disposin d’aquests recursos perquè els mestres puguin mostrar als infants com utilitzar les tecnologies correctament i com fer un ús adequat de l’informació a la qual tenen accés.
També vull comentar com s’ha anat perdent la comunicació directa entre les persones. Les tecnologies han fet possible que ens puguem comunicar a qualsevol moment i a qualsevol lloc. Això, és tot un avenç i facilita que puguem enriquir-nos d’altres cultures i societats.  Però, per altra banda, també ens podem adonar que, a poc a poc, les persones s’han anat allunyant unes de les altres perquè els hi resulta més fàcil comunicar-se per telèfon o per correu o fer els recats des de casa. A més, a qualsevol reunió familiar, laboral o social, sempre es sol donar un moment en que les persones treuen el mòbil i no aprofiten aquella estona de compartir, de viure i passar una bona estona.
Finalment, deixo una frase que m’ha agradat molt i m’ha fet reflexionar sobre com pot arribar a ser d’important les noves tecnologies a les nostres vides i com ens afecta d’una forma directa:
 “Si no es donen les condicions socials propicies certs invents tecnològics no es generalitzarien, i viceversa, certes tecnologies tenen tant impacte sociocultural que condicionen el futur desenvolupament d’aquella societat” 

No hay comentarios:

Publicar un comentario